Radiatorns temperatur

Radiatorns temperatur – övre delen av radiatorn är varmare än nedre

Det är kännetecknande för vattenburen radiator att övre delen av radiatorn är varmare än nedre delen. Att ett element är varmt upptill och kallt nertill betyder inte att det är trasigt. Det är det varma vattnet som avger energi i rummet. När vattnet avger energi svalnar det vilket betyder att elementet är varmt upptill där det varma vattnet går in och svalare nertill där returledningen sitter.

Temperaturen av tilloppsvattnet styrs enligt utetemperaturen dvs. vid kallare väder är tilloppstemperaturen varmare än vid mildare väder. Termostatventilen på tilloppsrör styr radiatorns vattenflöde enligt värmebehovet i rummet. – Om rumstemperaturen i detta fall är ca 20-21 gr, kan vi konstatera att värmesystemet med radiatorer fungerar väl.

Handen som termometer
Handen är inte en speciellt bra termometer, handen kan känna en varm temperatur på radiatorn om ytan (vattnet i radiatorn) är högre temperatur än handen och kall om ytan är kallare än handen: Alltså bara den relativa temperaturen. Radiatorns metalliska yta leder värme bra och även några graders skillnad kan upplevas som varmt eller kallt. Handflatans temperatur är normalt ca. 33 grader. t.ex. vid en utetemperatur på +5 grader kan tilloppstemperaturen vara 38 grader och retur (vid radiatorns nedre kant) 28 grader, då känns det med handen att det är kallt. Vi skall minnas att radiatorn fungerar (=avger värme) då dess temperatur är högre än rummets temperatur.

Föregående
Föregående

Bra att veta om mögel

Nästa
Nästa

Rutiner vid snö och is